Kortti ID-pohjaiseen matkustamiseen

Ruotsalainen Skånetrafiken lanseeraa yhteistyössä PostNord Strålforsin kanssa kortin ID-pohjaiseen matkustamiseen. Lopputuloksena lippujen käsittelystä tulee sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää ja korttien jakelu tehostuu.

 

Yritys

Skånetrafiken vastaa joukkoliikenteestä Skånen maakunnassa Etelä-Ruotsissa. Joka päivä neljännesmiljoona ihmistä matkustaa sen paikallisjunilla (Öresundståg, Pågatågen, Krösatågen), maakunta- ja kaupunkibusseilla sekä palveluliikenteen ajoneuvoilla. Vuodessa tehdään yli 164 miljoonaa matkaa. Liikennöinnistä huolehtivat eri yritykset alihankintasopimuksilla.

Haaste

Yhteiskunnan digitalisaatio tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia lippujen käsittelyn sujuvoittamiseen. Kun Skånetrafikenin vanhaa Jojo-matkakorttia oltiin vaihtamassa, yhtiö katsoi parhaaksi muuttaa koko käyttämäänsä tekniikkaa radikaalisti. Uuden, asiakkaita paremmin palvelevan lippujärjestelmän kehittäminen käynnistettiin vuonna 2016.

– PostNord Strålfors on ollut jo pitkään yhteistyökumppanimme niin korttiteknologian kehittämisessä kuin logistiikassa, sanoo Jörgen Olsson, joka toimii lippujärjestelmästä ja maksuratkaisuista vastaavana hallintopäällikkönä Skånetrafiken-joukkoliikenneyhtiössä Ruotsissa.

Ratkaisu

Sovellus otettiin käyttöön jo vuonna 2017 ensimmäisenä osana uutta ID-pohjaista järjestelmää. Vuodenvaihteessa 2018–2019 aloitettiin yhteistyö PostNord Strålforsin kanssa uuden matkakortin kehittämiseksi. Puitesopimuksen osapuolia ovat myös Blekingetrafiken ja Östgötatrafiken.

Uuden sukupolven matkakorttiin kuuluu, että lipputiedot ovat pilvessä eli virtuaalipalvelimilla internetissä. Jojo-kortissa sitä vastoin itse kortti sisälsi kaikki tiedot esimerkiksi kortin saldosta tai voimassaoloajasta.

Jörgen Olsson toimii Skånetrafikenin lippujärjestelmästä ja maksuratkaisuista vastaavana hallintopäällikkönä. Hän luettelee muutamia esimerkkejä mahdollisuuksista, joita uudet dynaamiset kortit tuovat mukanaan:

  • Tietoja voidaan siirtää eri korttien ja eri kanavien välillä. Esimerkiksi vanhempi voi ostaa junalipun lapselleen ja liittää lipun lapsensa matkakortille.
  • Työnantajat voivat liittyä yritysportaaliin ja ostaa siellä työntekijöilleen matkalippuja. Liput lähetetään suoraan työntekijän matkapuhelimeen tai liitetään työntekijän uudelle matkakortille.
  • Erilaiset lipputyypit, kuten koululaislippu ja Juutinrauman seutulippu (Öresund runt), voidaan liittää samalle kortille. Tämän ansiosta kortteja ei tarvitse valmistaa yhtä paljon, mikä kuormittaa ympäristöä vähemmän.

PostNord Strålfors huolehtii logistiikasta ja korttien jakelusta palvelupisteisiin, asiakaskeskuksiin ja suoraan käyttäjille. PostNord Strålfors ja Skånetrafiken ovat yhdessä kehittäneet älykkään ja joustavan järjestelmän, joka kattaa kaiken aina tilauskanavista jakeluun ja laskutukseen.

– Vaatimuksemme oli, että ratkaisu on dynaaminen, sopii kaikille käyttäjille ja toimii riittävän itsenäisesti ilman jatkuvaa työpanosta meiltä. Koulujen on esimerkiksi pystyttävä lataamaan järjestelmään oppilasluettelonsa, ja kunnan virkailijoilla voi olla erilaisia käytäntöjä liittyen vaikkapa matkakorttien tilaamiseen vanhuksille.

Jörgen Olssonin mukaan PostNord Strålfors on alalla suuri toimija, minkä ansiosta se on tuonut ratkaisun kehittämiseen vankkaa kokemusta.

Lopputulos

Ensimmäiset kortit otetaan käyttöön syksyllä 2019. Aluksi uudet kortit jaetaan koululaisille, ja syksyn mittaan järjestelmä laajennetaan kattamaan muita käyttäjäryhmiä ja ostovirtoja. Kaikki on valmista vuodenvaihteessa 2019–2020.

Tulevaisuus

Uudet ID-pohjaiset kortit noudattavat yhteistä kansallista standardia, jonka on laatinut joukkoliikennealan yhteisyritys Samtrafiken. Tämän ansiosta matkanteko maakuntarajojen yli helpottuu tulevaisuudessa. Skånetrafikenin uusi maksujärjestelmä on rakennettu siten, että se pystytään mukauttamaan tulevaisuuden tekniikkaan.

– Emme voi tietää, miten ihmiset haluavat tunnistautua tulevaisuudessa. Ehkä puettava teknologia saavuttaa suuren suosion, ja esimerkiksi rannekelloihin ja koruihin integroidaan tekniikkaa. Tai sitten asennetaan siru ihmisen kehoon, Jörgen Olsson sanoo.

 

Räätälöi oma sähköinen korttisi

Tarvitsetko kanta-asiakaskortin asiakasohjelmaasi, katselukortin televisiolaitteisiin tai SIM-kortin laitteidesi verkkoon yhdistämiseksi? Autamme sinua kaikessa aina tarvekartoituksesta ja tekniikan valitsemisesta tuotantoon ja toimitukseen.

Ota meihin yhteyttä

Yhteensopivat ratkaisut

Print-management_16-9.jpg

Materiaalihankinta

Huolehdimme kaikesta aina tulostuspaperin hankinnasta lopputuotteen toimitukseen asiakkaillesi. Materiaalihankinta -palvelun ansiosta yrityksellesi vapautuu aikaa tehdä sitä, missä se on paras.

print-and-enclosing2-16-9.jpg

Tulostus- ja postituspalvelut

Tulostus- ja postituspalvelut on täydellinen ratkaisu sinulle, joka asetat korkeita vaatimuksia joustavuudelle, toimituksille ja turvallisuudelle. Se on täysin räätälöitävissä yrityksesi viestintätarpeiden pohjalta ja kattaa luonnollisesti kaikki Pohjoismaat.