Markkinatrendit Digitaalinen muutos FinTech

Miksi siirtyä hankintasanomien lähettämiseen Peppolin kautta perinteisen EDI:n sijaan?

Perinteinen EDI (Electronic Data Interchange) on ollut käytössä jo vuosikymmenien ajan hankintasanomien lähettämiseen yritysten välillä. Se on tehokas tapa siirtää tietoa, mutta se voi olla myös monimutkainen ja kallis ylläpitää.

Sähköisen liiketoiminnan kehittyessä organisaatiot ovat kääntymässä perinteisen EDI:n sijaan uusien teknologisten ratkaisujen, esimerkiksi Peppolin, puoleen. Peppol, joka tunnetaan myös nimellä Pan-European Public Procurement OnLine, on Euroopan standardoitu sähköinen tiedonsiirtoratkaisu, joka tarjoaa monia etuja perinteiseen EDI:in verrattuna.

Standardointi ja yhteensopivuus

Harri Vilkman, PostNord Strålforsin tuotespesialisti Harri Vilkman, PostNord Strålforsin tuotespesialisti

Peppol perustuu vakioiduille tiedonsiirtostandardeille, mikä mahdollistaa eri organisaatioiden välisen saumattoman yhteistyön. Tämä tarkoittaa, että organisaatiot voivat lähettää ja vastaanottaa tietoa toisiltaan helpommin ilman, että niiden täytyy sopeutua monimutkaisiin formaatteihin ja protokolliin, kuten perinteisen EDI:n kanssa usein vaaditaan.

– Peppol on laajalti hyväksytty ja käytössä useissa maissa ympäri maailman. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon yrityksille, jotka harjoittavat kansainvälistä kauppaa. Perinteinen EDI voi olla monimutkaisempi ja kalliimpi ottaa käyttöön eri maissa, PostNord Strålforsin tuotespesialisti Harri Vilkman kertoo.

Helppo käyttöönotto

Peppolin käyttöönotto on yleensä nopeampaa ja edullisempaa verrattuna perinteiseen EDI:in. Organisaatioiden ei tarvitse investoida kalliisiin integraatioihin tai ohjelmistoihin, ja Peppol-palvelujen tarjoajat tarjoavat yleensä helpon tavan liittyä verkostoon.

– Perinteinen EDI voi olla hidas ja työläs ottaa käyttöön, varsinkin, jos sitä käytetään useiden eri toimittajien kanssa. Peppolin avulla hankintasanomat voidaan lähettää samassa formaatissa kaikille toimittajalle, mikä säästää aikaa ja vaivaa, Vilkman summaa.

– Peppol voi usein tarjota kustannussäästöjä organisaatioille. Koska sen käyttöönotto on yksinkertaisempaa ja edullisempaa, organisaatiot voivat säästää niin aloituskustannuksissa kuin jatkuvissa ylläpitokustannuksissa, Vilkman kertoo.

Joustavuus ja kustannustehokkuus

Peppol tarjoaa joustavuutta organisaatioille, mikä tekee siitä sopivan erilaisille liiketoimintatapauksille. Lisäksi Peppol on skaalautuva, mikä tarkoittaa, että se soveltuu niin pienille yrityksille kuin suurille monikansallisille yrityksille.

– Peppol voi usein tarjota kustannussäästöjä organisaatioille. Koska sen käyttöönotto on yksinkertaisempaa ja edullisempaa, organisaatiot voivat säästää niin aloituskustannuksissa kuin jatkuvissa ylläpitokustannuksissa. Tämä tekee Peppolista houkuttelevan vaihtoehdon etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka eivät aiemmin ole hyödyntäneet perinteisiä EDI-yhteyksiä, Vilkman kertoo.

Käyttäjäystävällisyys

Peppolin käyttäjäystävällisyys on yksi sen suurimmista eduista. Monet organisaatiot ovat huomanneet, että heidän henkilöstönsä pystyy oppimaan ja käyttämään Peppolia nopeasti, mikä vähentää käyttöön liittyvää koulutustarvetta. Peppol sisältää omat BIS-sanomatyypit, joten jatkossa ei tarvitse hallita useita perinteisen EDI:n formaatteja ja sanomaversioita.

Yhteenveto

Yhteenvetona Peppol tarjoaa organisaatioille monia etuja perinteiseen EDI:in verrattuna. Se on standardoitu, helppo käyttöönottaa, joustava, kansainvälisesti hyväksytty, kustannustehokas, tarjoaa reaaliaikaisuutta sekä on käyttäjäystävällinen.

– Organisaatioiden tulisi harkita Peppolin käyttöönottoa, kun ne miettivät, miten kehittää hankintasanomien lähettämistä ja vastaanottamista sähköisesti, Vilkman päättää.

Jos harkitset hankintasanomien lähettämisen siirtämistä Peppolin kautta, kannattaa ottaa yhteyttä PostNord Strålforsiin. Voimme auttaa sinua arvioimaan, miten Peppolin käyttöönotto sopii yrityksesi tarpeisiin.

Haluatko kuulla lisää Peppolista?

Heräsikö sinulle kysymyksiä Peppolista ja sen käyttöönotosta? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme niin keskustellaan lisää!

Jukka Leivonen, Manager of Partnerships & New Sales

Jukka Leivonen
Manager of Partnerships & New Sales
jukka.leivonen@stralfors.fi
0400 820 110

Silja Jyrkinen, Account Manager

Silja Jyrkinen
Account Manager
Silja.jyrkinen@stralfors.fi
040 520 6022

 


Voit myös lähettää meille viestin yhteydenottolomakkeen kautta:

Ota yhteyttä

Inspiraatio ja artikkelit

Peppol avaa mahdollisuuksia tiedolla johtamiseen

Peppol avaa mahdollisuuksia tiedolla johtamiseen

Liikeasiakirjojen sähköiseen välitykseen tarkoitettu Peppol-verkosto avaa yrityksille entistä paremmat mahdollisuudet kansainvälistymiseen ja tarjoaa työkaluja tiedolla johtamiseen. Suomen valtio ottaa Handi-tilaustenhallintajärjestelmässään Peppolin käyttöön huhtikuussa 2024.

Peppol

Näin Peppol toimii!

Peppol on jakeluratkaisu, joka helpottaa sähköisten asiakirjojen siirtoa liikekumppanien välillä. Kun liityt Peppoliin PostNord Strålforsin kautta, voit keskittyä liiketoimintaprosessien tehostamiseen ja välttää tekniikkaan liittyvät huolet. Mikä Peppol sitten tarkkaan ottaen on, ja mitä se merkitsee sinulle ja organisaatiollesi?

eInvoice-b2b_16-9.jpg

Verkkolasku B2B

Yritysten väliset sähköiset laskut ovat kuuluneet PostNord Strålforsin ydinosaamiseen jo yli 30 vuoden ajan. Verkkolaskun avulla voimme vähentää hallinnollista työtäsi, vähentää virheitä ja auttaa hyödyntämään kaikkia automaation tuomia etuja. Verkkolaskutus ratkaisumme on täydellinen kaikille yksityisen ja julkisen sektorin palveluntarjoajille.