Tada Medical

3D-tulostustekniikan ansiosta startup-yritys Tada Medical voi valmistaa edullisia prototyyppejä. Tavoitteena on kehittää syöpäpotilaille hoito, joka ehkäisee kivuliaita suun haavaumia – ilman vaikeita sivuvaikutuksia.

Toimialat Terveyspalvelut

3D-tulostustekniikan ansiosta startup-yritys Tada Medical voi valmistaa edullisia prototyyppejä. Tavoitteena on kehittää syöpäpotilaille hoito, joka ehkäisee kivuliaita suun haavaumia – ilman vaikeita sivuvaikutuksia.

Yritys

Tada Medical on lääkintätekniikan startup-yritys, jonka perusti neljä Uppsalan yliopistollisen sairaalan työntekijää vuonna 2016. Sairaalassa työtoverukset kohtasivat syöpäsairaita lapsia ja näkivät, mitä tarpeita lapsilla oli ja miten heidän terveydenhoitoaan olisi mahdollista parantaa. Voidakseen todella vaikuttaa terveydenhoidon tilaan he päättivät perustaa oman yrityksen.

Haaste

Sytostaattihoito voi aiheuttaa erittäin kivuliaita haavaumia suuhun ja nieluun eli niin sanottua mukosiittia, joka vaikeuttaa nielemistä. Lisäksi haavat lisäävät tulehdusriskiä ja kaksinkertaistavat hoidon kustannukset.

Mukosiitin ehkäisemiseen käytetään kylmähoitoa, jossa suuonteloa jäähdytetään sytostaattihoidon aikana siten, että potilaan suu asetetaan täyteen jäätä. Tämä hidastaa veren virtausta limakalvoihin ja vähentää haavaumariskiä. Ongelmana on, että jäähoito tuntuu epämiellyttävältä ja vain harva potilas valitsee sen.

– On äärimmäisen työlästä olla suu täynnä jäätä, vaikka hoito kestäisi vain tunnin. Hoidon jälkeen suu on täysin tunnoton, eikä potilaita huvita käydä samaa ruljanssia läpi heti seuraavana päivänä, sanoo Tada Medicalin toimitusjohtaja Katarina Hedbeck.

Kylmähoitoa tarvitsevista aikuisista itse asiassa vain hyvin pieni osa noudattaa hoitosuunnitelmaa.

Tada Medical kehittää siksi käyttäjäystävällisempää hoitoa, jotta potilaat voisivat välttää epämiellyttävän jäähoidon. Eri ratkaisujen testaamiseksi yrityksen on kyettävä tuottamaan nopeasti, helposti ja edullisesti erilaisia prototyyppejä kokeiluja varten.


PostNordin 3D Solutions -palvelun avulla Tada Medicalin on mahdollista kehittää erilaisia prototyyppejä ilmajäähdytyslaitteensa suukappaleesta.

Ratkaisu

Käyttämällä kylmää ilmaa jään sijaan voidaan välttää jäähoidon aiheuttama epämukava olotila. Vaihtoehtoisen ilmajäähdytysmenetelmän kehittämisessä keskitytään pitkälti suukappaleeseen, joka kytketään jäähdytysyksikköön. Suukappaleen muoto ja ilma-aukkojen sijainti vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ilmajäähdytys toimii.

Voidakseen testata erilaisia versioita suukappaleesta Tada Medical hyödyntää PostNord Strålforsin 3D Solutions -ratkaisua.

– 3D-tulostaminen on nopea ja edullinen tapa kokeilla erilaisia prototyyppejä. Niiden avulla saamme selville, miten eri versiot suukappaleesta levittävät kylmää ilmaa suuhun. Ruiskuvalu ei ole koskaan ollut toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, sillä se on liian kallista.

Yritys testasi heti alussa seitsemää versiota suukappaleesta, joista kahdesta päätettiin luopua ja kahdesta tuli suosikkeja. Kaksi suosikkia tulostettiin lisätestejä varten.

– Startup-yrityksenä budjettimme on rajallinen, joten on kullanarvoista pystyä valmistamaan edullisia prototyyppejä. Konkreettinen tuote on lyömätön niin testeissä kuin myynnissä, sillä asiakkaat haluavat päästä tunnustelemaan tuotetta. Animaatiot ja simulaatiot eivät vedä sille vertoja, sanoo Tada Medicalin tekninen johtaja Rebecca Bejhed.


Tada Medicalin tekninen johtaja Rebecca Bejhed ja toimitusjohtaja Katarina Hedbeck pitävät 3D-tulostettuja tuotteita lyömättöminä niin prototyyppien testauksessa kuin myynnin tukena.

Lopputulos

Kirjoitushetkellä yritys on saanut eettisen hyväksynnän kliinisen tutkimuksen suorittamiseksi terveillä henkilöillä. Ennen hyväksynnän saamista kaksi koehenkilöä oli jo kokeillut bioyhteensopivasta materiaalista tulostettuja suukappaleita.

– Yhdessä kokeilussa lämpötilaero jäällä jäähdyttämiseen verrattuna oli vain yksi aste, joten ratkaisu näyttää erittäin lupaavalta. Jään aiheuttamat sivuvaikutukset, kuten paha maku ja päänsärky, katoavat. Sen sijaan syljeneritys lisääntyy, mutta voimme ratkaista tämän kostuttamalla suuhun puhallettavaa ilmaa tai muuttamalla ilma-aukkojen sijaintia, Rebecca Bejhed toteaa tyytyväisenä.

Hän on myös tyytyväinen 3D Solutions -palveluun.

– Se on erittäin joustava ratkaisu. Lataat vain 3D-suunnitelmasi, ilmoitat käytettävän materiaalin ja klikkaat tulostuspainiketta. PostNord Strålforsin tukihenkilöt ovat todella taitavia, sitoutuneita ja proaktiivisia. Heistä on ollut uskomattoman suuri apu.

Tulevaisuus

Osoitettuaan, että ilmajäähdytysteoria toimii käytännössä, yrityksen on tehtävä kokeita terveillä henkilöillä kahteen otteeseen. Vasta tämän jälkeen käynnistetään kokeet sairailla henkilöillä. Kokeiden jälkeen tavoitteena on, että hoitomuoto otetaan käyttöön ensin sairaiden lasten hoidossa ja tämän jälkeen aikuisilla, jotka muodostavat suurimman potilasryhmän.

Kokeiden aikana Tada Medical hyödyntää edelleen 3D-tulostusta tuottaakseen suukappaleesta erilaisia versioita. Ja kun suukappaleen varsinainen tuotanto vihdoin käynnistetään, on mahdollista, että siinäkin käytetään 3D-tulostimia.

– Luultavasti suukappaleita mukautetaan käyttäjille sopiviksi, sillä ihmisten suut eivät ole samanlaisia. Tähän 3D-tulostus soveltuu erinomaisesti.

Haluatko lisätietoja 3D Solutions-palvelustamme?

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella mahdollisuuksista hyödyntää 3D Solutions-palvelua omassa liiketoiminnassasi. Asiantuntijamme ovat apunasi koko matkan ideasta aina valmiiseen tuotteeseen.

Ota meihin yhteyttä

Tähän liittyvät ratkaisut ja referenssit

3D-print-1_16-9.jpg

3D-tulostus

3D Solutions tuo uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan parantamiseen: Voit näyttää myyntitapaamisessa asiakkaan mukaan yksilöidyn tuotteen, valmistaa yksittäisen varaosan tarpeen vaatiessa tai testata monia eri prototyyppiversioita maksamatta niistä omaisuuksia.

16-9_SJ_3D.jpg

3D-tulostuksella nopeampaa junapalvelua

Junien huoltoajat ovat lyhentyneet sen jälkeen, kun SJ ryhtyi 3D-tulostamaan varaosia PostNord Strålforsin palvelun kautta. Nyt raiteilla on useampia junia, ja eri osista on samalla saatu entistä toimivampia.

Karolinska_16-9.jpg

Karoliininen yliopistosairaala

Karoliinisen yliopistosairaalan lasten röntgenissä ortopedit ja kirurgit käyttävät 3D-tulostettuja ruumiinosia saadakseen paremman käsityksen epämuodostumista ennen leikkausta sekä tehdäkseen koeleikkauksia. – Niistä on korvaamaton apu, sanoo lasten röntgenlääkäri Lena Gordon Murkes.