Pensamin onnistunut valinta

Yritys

Vuonna 1986 perustettu PenSam oli aluksi julkissektorin työntekijöiden neljän eri eläkerahaston hallinnollinen yhteistyöfoorumi. Sen jälkeen PenSam on laajentanut toimintaansa. Yli 360 000 tanskalaisella palkansaajalla on tällä hetkellä yrityksessä joko eläketili, pankkitili tai vakuutus.

Haaste

PenSamin historian ensimmäiset yhteiset vaalit toteutettiin vuosina 2011/2012. Kahdeksan jäsenryhmää oli supistettu viideksi ja kaikki edustajat piti valita samalla kertaa, mikä osoittautui melko hankalaksi. Jokaisella jäsenryhmällä on tietty määrä edustajia kaikissa vaalipiireissä. Lukumäärä vaihtelee 10–220 ja 5–34 välillä. PenSam tarvitsi teknisen ratkaisun, joka selviytyisi vaihtelevista edellytyksistä. Lisäksi vaaleihin haluttiin mahdollisimman monta ehdokasta.

Ratkaisu

PenSam halusi toteuttaa koko vaalin sähköisesti, mutta PostNord Strålfors kehotti lähettämään äänestyslomakkeet myös kirjeitse. Se osoittautui hyväksi neuvoksi. Tiedotuskirjeet ja toimintaan kehottavat tarrat houkuttelivat vaaleihin paljon ehdokkaita. Yli puolet äänestäjistä päätti lisäksi palauttaa äänestyslipukkeensa postitse verkkoäänestyksen sijaan.
Strålfors laati vaalien kampanjasivuston. Se oli oikeastaan täysin erillään PenSamin muusta verkkosivustosta mutta muistutti sitä kuitenkin ulkonäöltään ja toiminnoiltaan, jotta kävijät tunnistaisivat sen.

Tulos

Vaalit onnistuivat erinomaisesti.
– Saimme vaaleihin 956 ehdokasta eli huomattavasti odotettua enemmän, kertoo vaaleista vastannut johtamistuen päällikkö Trine Gammelgaard Stuhr.
84:stä vaalipiiristä 64:ssä edustajapaikoista käytiin jopa kilpailua, mitä ei ollut koskaan tapahtunut aikaisemmin.
– Se ilahdutti meitä suuresti, Trine Gammelgaard Stuhr kertoo.
Vaaleja koskevan tiedotuksen yhteydessä PenSamin työeläkeasiakkaat saivat myös tarkempaa tietoa omasta jäsenryhmästään. Vaalien tuloksena myös edustajien keski-ikä laski usealla vuodella ja naisedustajien osuus kasvoi.

Tulevaisuus

Seuraavissa vaaleissa PenSamin jäsenet asetetaan automaattisesti ehdokkaiksi työkunnassaan kotikuntansa sijaan. Se ei onnistunut ensimmäisellä kerralla, koska tätä tietoa ei yksinkertaisesti ollut PenSamin järjestelmässä. Kun seuraavat vaalit järjestetään muutaman vuoden päästä, suuri osa työstä on jo tehtynä.
– Silloin tiedämme tarkalleen, miten meidän pitää toimia, Trine Gammelgaard Stuhr toteaa.