Markkinatrendit Kehittyvät teknologiat

Tekniikkaa, josta kuluttajat unelmoivat

Ericsson Consumer & IndustryLab on selvittänyt, millaisia trendejä kuluttajat mielellään näkisivät tulevaisuudessa. Toivelistan kärkisijoilla ovat helpompi ostaminen, nopeammat maksut ja osuvammat suositukset.

1. Awareables
Puettavan wearables- älytekniikan jälkeen huomio keskittyy awareables- tekniikkaan, joka ymmärtää persoonallisuuttamme ja mukautuu tunnetiloihimme. Esimerkkejä siitä ovat älykäs kaiutin, joka alentaa äänenvoimakkuutta yksityisistä asioista keskusteltaessa, ja älykello, joka piilottaa ilmoitukset, kun se tunnistaa käyttäjän olevan varattu. Sirin, Google Now’n ja Alexan kaltaisten virtuaalisten avustajien käyttäjistä 42 prosenttia uskoo, että heidän älypuhelimensa pystyvät pian lukemaan heidän tunteitaan.

2. Synkronoidut avustajat
Kun taloudessa on useampi kuin yksi virtuaaliavustaja, on suurempi riski, että ne antavat erilaisia vastauksia samaan kysymykseen. Perheenjäsenten välisten erimielisyyksien välttämiseksi 41 prosenttia pitää tärkeänä, että avustajat ovat keskenään yhteensopivat.

3. Henkilötietojen parempi suojaus
Voimmeko luottaa siihen, että digitaalisten laitteiden meistä keräämät tiedot ovat turvassa? Useampi viime vuosien skandaaleista osoittaa, ettei sitä voi pitää itsestäänselvyytenä. Siksi monet ovat huolissaan siitä, että suositut sovellukset vakoilevat heitä ja myyvät heidän tietojaan eteenpäin. Vastaajista 59 prosenttia peräänkuuluttaa maailmanlaajuista sopimusta henkilötietojen suojaamisesta.

4. Vähemmän evästeitä ja yksinkertaisempia sopimuksia
Verkkosivuilla vieraillessa pitää nykyään jatkuvasti hyväksyä evästeitä, mikä johtaa sekä epäluuloihin että ärsyyntymiseen. Yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että henkilötietojen luovuttamiselle pitäisi olla standardisopimus, joka olisi samanlainen kaikilla sivustoilla. Näin käyttäjien olisi helpompi tehdä harkittuja päätöksiä.

5. Virtuaalinen opinpolku
Lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalisen todellisuuden (VR) avulla on mahdollista oppia hetkessä uusia taitoja. Näin uskoo ainakin 82 prosenttia vastanneista AR- ja VR-teknologian käyttäjistä. Miltä kuulostaisivat silmälasit, jotka näyttävät, miten voit korjata asioita kotonasi, tai käsineet, jotka ohjaavat sormiasi nappia ommellessasi? Entäpä sovellus, joka kartoittaa keittiösi ja opastaa sitten, miten valmistat tietyn ruokalajin? Jo nyt tekniikkaa käytetään teollisuudessa henkilöstön kouluttamiseen.

6. Automatisoidut hankinnat
Ei enää kauppareissuja WC-paperin loppuessa. Puolet virtuaaliavustajia käyttävistä henkilöistä haluaa automatisoida tavallisten kotitaloustavaroiden hankinnan. Lähes yhtä moni haluaa, että heidän älylaitteensa huolehtii myös rahaasioista ja veroilmoituksista.

7. Arkipäivän logistiikan avatarit
47 prosenttia uskoo, että tulevaisuudessa on vaikea erottaa, milloin poliitikko tai julkisuuden henkilö esiintyy itse ja milloin häntä edustaa digitaalinen avatar. Digitaalisen kaksosen kehittäminen ei ehkä ole niin kaukainen tulevaisuudenkuva kuin voisi kuvitella. Kun chattaamme, pelaamme tai soitamme puheluita, olemme samaan aikaan edustettuina useammassa paikassa. Suunnilleen puolet vastaajista ottaisi mielellään avatarin avuksi arkeensa, ja 49 prosenttia uskoo, että tulevaisuudessa asiakaspalveluissa ja muissa tukitoiminnoissa avatarit huolehtivat kaikesta työstä.

8. Aivokuntosali
Liiallinen ruutuaika ei ainoastaan laiskista ja pulskista, vaan huolena on myös, että automaation lisääntyminen vähentää älykkyyttämme, itsenäisyyttämme ja kykyämme tehdä päätöksiä. Vastaajista 31 prosenttia kävisi mielellään aivokuntosalilla treenaamassa älyllisiä taitojaan.

9. Ilmastoystävällinen tekniikka
Vaikka monet älylaitteet mittaavat jo käyttäjän kalorinkulutusta, painoa ja sykettä, yhä useampi toivoo, että niillä voisi mitata myös omaa ilmastojalanjälkeä. Elämme aikoja, jolloin meidän on muutettava elintottumuksiamme ympäristön suojelemiseksi, minkä vuoksi kohdistamme toivomme laitteisiin, jotka auttavat meitä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi virtuaaliavustaja, joka säätelee kodin lämpötilaa ja vedenkulutusta ilmastonäkökulmasta.

10. 5G-tekniikka
Vastaajien mielestä 5G-tekniikka tulee vaikuttamaan eniten viestintään, mutta myös arjen eri osa-alueiden automaatioon. Ehkä tekoälypuhelimesta tulee seuraava suuri keksintö, joka mullistaa arkemme tarjoamalla solmukohdan kaikille verkkoon yhdistetyille laitteille.


Lue lisää 10 Hot Consumer Trends 2019 -raportista osoitteesta ericsson.com

Lisää Content Hub

Holdninger-fremfor-kunnskap_16-9.jpg

Mieluummin asennetta kuin tietoa

Hänen kirjojaan on käännetty yli 25 kielelle, hän on käynnistänyt maailmanlaajuisen liikkeen ohjelmointitaitojen edistämiseksi, ja Forbes on valinnut hänet yhdeksi Euroopan johtavista teknologia-alan naisista. Helsinkiläinen lastenkirjailija, kuvittaja ja ohjelmoija Linda Liukas pitää tekniikkaa demokratiaa lisäävänä voimana.

Tilaa uutiskirjeemme

Miten luodaan kannattavia asiakassuhteita? Mitkä viestinnän kanavat ovat tehokkaimpia? Tilaamalla uutiskirjeemme voit lukea asiakasviestinnän viimeisimmistä trendeistä kertovia kiinnostavia artikkeleita ja haastatteluja.

Tilaa uutiskirje