Arvopohjaisesta kuluttamisesta tullut valtavirtaa
Kuluttajat paitsi luottavat enemmän yrityksiin kuin viranomaisiin, he luottavat myös siihen, että elinkeinoelämä auttaa ratkaisemaan poliittisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.
Vuoden 2018 Edelman Earned Brand Study -tutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti tekevänsä ostopäätöksensä yrityksen arvojen perusteella. Tulokset olivat samoja kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla tulotasoilla. Lisäksi 60 prosenttia haluaa, että tietoa on saatavilla jokaisen ostotapahtuman yhteydessä.
1. Nike
"Just do it" on ollut urheilumerkki Niken slogan jo 31 vuotta. Vuoden 2018 juhlakampanjan kasvoja olivat useat urheilun supertähdet, kuten tennisammattilainen Serena Williams ja koripalloilija LeBron James. Vielä enemmän huomiota kiinnitti kuitenkin kampanjaan valittu amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentaja Colin Kaepernick, joka osoitti mieltään mustiin amerikkalaisiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan kieltäytymällä nousemasta seisomaan otteluissa soitetun kansallislaulun ajaksi. Nike sai niskaansa protestiryöpyn, mutta piti kiinni valinnastaan:
– Mielestämme Colin on yksi sukupolvensa innostavimmista urheilijoista, ja hän on hyödyntänyt urheilun voimaa auttaakseen maailmaa ottamaan askeleen eteenpäin, sanoi Gino Fisanotti Niken markkinointiosastolta.
2. ACO
Ruotsalainen ihonhoitomerkki ACO lanseerasi maaliskuussa 2019 kampanjan Wash the web. Kampanjan tavoitteena oli nostaa esille nettivihan ongelma, missä se onnistui pyytämällä eri alojen vaikuttajia kertomaan omista kokemuksistaan. Jokaisesta myydystä ACO-suihkuöljystä lahjoitettiin kaksi kruunua Friends-säätiön kiusaamisen vastaiseen toimintaan.
3. Oatly
Kaurajuomia valmistava Oatly toteuttaa tutkimushanketta yhdessä Ruotsin maataloustieteellisen yliopiston kanssa. Tutkimuksessa kartoitetaan kymmenen koeviljelijän ilmastovaikutusta, kun he lisäävät ihmiskulutukseen tarkoitettujen viljelykasvien määrää. Projekti on osa suurempaa eurooppalaista aloitetta, joka tavoittelee kestävämpää maataloutta koko Eurooppaan. Vuonna 2019 Oatly aloitti myös tuotteidensa ilmastovaikutuksen merkitsemisen suoraan pakkaukseen ja kannustaa muita elintarvikeyrityksiä tekemään samoin.
4. Max
Ruotsalainen hampurilaisketju Max ilmastokompensoi 110 prosenttia hiilidioksidipäästöistään. Siten se liittyy niiden yritysten joukkoon, jotka eivät ainoastaan kutsu itseään ilmastoneutraaleiksi vaan ilmastopositiivisiksi. Lisätäkseen väittämänsä uskottavuutta Max käyttää riippumatonta asiantuntijaa lukujensa tarkistamisessa.
5. Tuxe
Yksi paitapusero ja uraneuvontaa, kiitos! Yhdysvaltalainen vaatemerkki Tuxe haluaa vahvistaa asiakkaidensa itseluottamusta lahjoittamalla oston yhteydessä liiketoimintavalmentaja Ianna Raimin kymmenen ennalta nauhoitettua oppituntia. Ne käsittelevät muun muassa elämäntavoitteiden asettamista ja työuraa koskevien vastoinkäymisten kohtaamista.
6. Lola
Seksuaaliterveyttä edistävän intiimituotesarjansa lanseerauksen yhteydessä yhdysvaltalaisbrändi Lola loi kampanjan Let’s talk about it, joka piti sisällään muun muassa seinämaalauksen ja kaksi yleisöpuhelinta Brooklynissa. Yleisöpuhelimista kaikki uteliaat pääsivät kuuntelemaan etukäteen nauhoitettuja, asiantuntijoiden ja julkisuuden henkilöiden ääniviestejä seksistä. Ääniviestit olivat kuunneltavissa myös yleiseen palvelunumeroon soitettaessa. Yli 1 600 naista ja miestä soitti palveluun kampanjan ensimmäisen viikon aikana.
7. SJ
Kun Tukholma ja Göteborg isännöivät Europride 2018 -festivaalia, Ruotsin kansallinen rautatieyhtiö SJ koristeli yhden junistaan sateenkaaren värein tapahtuman kunniaksi. ”Nyt on tärkeämpää kuin koskaan puolustaa kaikkien yhdenvertaisuutta. Sateenkaarijunallamme toivomme voivamme levittää iloa ja rakkautta sekä auttaa tuomaan ihmisiä lähemmäksi toisiaan”, sanoi SJ:n Customer Market Manager Pernilla Johansson.
8. North Face
Vaatemerkki North Face on suunnitellut hiilinegatiivisen Cali Wool -vaatemalliston, joka pitää sisällään muun muassa villapipon. Yhteistyössä Fibershed-järjestön ja Bare Ranch -tilan kanssa yhtiö edistää uusiutuvaa maataloutta, jossa maaperään sidotaan enemmän hiiltä kuin tuotannon ja valmistuksen aikana vapautuu. Yrityksen mukaan ilmastohyöty on 4 000 tonnia vuodessa, ja se uskoo luvun kasvavan sitä mukaa kuin yhä useampi tuottaja liittyy aloitteeseen.
9. Levi Strauss
Levi’sin toimitusjohtaja Chip Bergh julkaisi vuonna 2018 avoimen kirjeen, jossa hän otti kantaa aselakien tiukentamisen puolesta sekä kannusti useampia yritysjohtajia käyttämään valta-asemaansa muutoksen edistämiseksi.
10. Ben & Jerry’s
Jäätelövalmistaja Ben & Jerry’s on kirjaimellisesti sisällyttänyt arvonsa tuotteisiinsa. Slogan If it’s melted, it’s ruined levittää tietoutta ilmastonmuutoksesta, minkä lisäksi yhtiö toi markkinoille maun Pecan Resist vastareaktiona Donald Trumpin hallinnolle. Sen myyntituloilla tuetaan neljää yhdysvaltalaisjärjestöä: Color of Change, Honor the Earth, Women’s March ja Neta. Sen lisäksi, että yritys lahjoittaa osan myyntituotoistaan järjestöille, se kannustaa myös asiakkaitaan tukemaan aktiivisesti niiden työtä.