Markkinatrendit Asiakaskokemus

Aitouden merkitys

Pöyhkeät tavaramerkkilupaukset eivät pure nuorimpaan kuluttajaryhmään. Z-sukupolven sydämet voi valloittaa vain yhdellä tavalla – olemalla aito.

Gen-Z_16-9_Old_FI.jpg

Vuonna 1995 modeemin yhteydenmuodostusäänistä tuli osa kotien äänimaailmaa Pohjoismaissa. Amazonin ja Ebayn kaltaiset yritykset mahdollistivat ostosten tekemisen verkossa, ja Bill Gates oli maailman rikkain mies. Joidenkin mielestä silloin alkoi tulevaisuus. Ei liene liioiteltua sanoa, että se oli myös lähtölaukaus uudelle sukupolvelle.

Vuosina 1995–2009 syntyneet kuuluvat Z-sukupolveen. He ovat ensimmäisiä, jotka ovat käsitelleet näyttölaitteita ja älypuhelimia lapsesta lähtien. Tekninen kehitys on ollut huikea. Lasten kasvaessa työmarkkinat ovat koventuneet, ilmasto on muuttunut ja ympäröivä maailma on muuttunut levottomaksi.

Nopeasti tapahtuva muutos

Yrityksen ei ole kovin helppo saada Z-sukupolven luottamusta. Z-sukupolveen kuuluvat ovat erittäin hyvin informoituja, ja he asettavat korkeat vaatimukset kulutukselleen. Se koskee sekä laatua että eettisten näkökohtien huomioimista. Kielteiset näkemykset leviävät nopeasti käyttäjäarviointien ja sosiaalisen median kautta. 

Vaikka sukupolven ostovoima on vielä vähäinen, heidän näkemyksensä vaikuttavat muihin sukupolviin. ­Vaikuttajina he ovat monesti mielipidejohtajia. 

– Nuorin sukupolvemme on koko ajan tietovirran ympäröimä. Sen vuoksi he eivät ole yhtä lojaaleja kuin aiemmat sukupolvet. Heidän mielipiteensä voivat muuttua nopeasti uuden tiedon valossa, mistä voi olla organisaatiolle sekä hyötyä että haittaa, kertoo Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Sen vuoksi yritykset ja organisaatiot eivät voi katsoa taaksepäin, vaan niiden on ansaittava luottamuksensa yhä uudelleen. 

– Nuoria ihmisiä, jotka ovat aina eläneet verkottuneessa maailmassa, ei voi jymäyttää. He näkevät, jos joku ei ole aito tai jos väite on pötyä. Sen takia kannattaa olla aito.

Vangitsevat tarinat tekevät ­vaikutuksen

Z-sukupolvi on tottunut korkeisiin vaatimuksiin jo lapsuudesta alkaen. Samalla se on tuskallisen tietoinen siitä, miten paljon suuri kulutus kuormittaa planeettaamme. 

– Monilla on siitä asiasta huonompi omatunto kuin vanhempien sukupolvien ihmisillä.

Se, että heitä kiskotaan koko ajan joka suuntaan, on luonut trendiherkän ja tiedostavan kuluttajaryhmän. Hinnalla ei ole erityisen suurta merkitystä, Terhi-Anna Wilska kertoo.

– Kun yhteiskunnan elintaso on korkea, monilla on varaa ostaa kalliita tuotteita. Korkea hinta ei enää ole arvo itsessään. Z-sukupolvi arvostaa enemmän sitä, että tuote on laadukas ja luova tai että tuotemerkkiin liittyy vangitseva tarina.

Ehkä vaikeimmin tavoiteltavan sukupolven saamiseksi asiakkaiksi viestinnän on tapahduttava sekä sydämellä että näppituntumalla.

Tilaa uutiskirjeemme

Miten luodaan kannattavia asiakassuhteita? Mitkä viestinnän kanavat ovat tehokkaimpia? Tilaamalla uutiskirjeemme voit lukea asiakasviestinnän viimeisimmistä trendeistä kertovia kiinnostavia artikkeleita ja haastatteluja.

Tilaa uutiskirje