Teknologiat 3D Print

Moniulotteinen vallankumous

3D-tulostus luo liiketoimintamahdollisuuksia monilla eri alueilla. Lääkäri voi suunnitella toimenpiteen tulostettujen röntgenkuvien avulla. Tuotekehittäjä voi tulosteiden avulla luoda nopeasti prototyyppejä.
– Vain mielikuvitus asettaa rajat, ­3D-asiantuntija Tomas Lundström kertoo.

3D-print_16-9.jpg

Muutama vuosi sitten kirjoitimme Smarter Communication Magazinessa, kuinka 3D-tulostimet uudistavat maailmaa. Jo silloin eri puolilla Yhdysvaltoja oli 3D-painotaloja, joissa yritykset ja organisaatiot oppivat hyödyntämään tekniikkaa. Pohjoismaissa käyttö ei ollut vielä silloin lähtenyt käyntiin. Mutta nyt vallankumous on käynnistynyt toden teolla meilläkin.

Tomas Lundström, PostNord Strålforsin Solutions Manager 3D, uskoo, että asian viivästyminen Pohjoismaissa johtuu turvallisuuteen liittyneistä epävarmuuksista.

– Monetkaan eivät halua lähettää suunnittelutiedostoa, koska se voi päätyä vääriin käsiin, Tomas toteaa.

Toisena syynä ovat olleet puutteelliset taidot. Tähän asti tuotteen tulostamiseen on vaadittu sekä CAD-sovellukseen että materiaaliominaisuuksiin liittyviä taitoja. Tilausten käsittelyyn pystyviä painotaloja on ollut harvassa.

Uusi palvelu helpottaa 3D-tulostusta

Näiden esteiden voittamiseksi PostNord Strålfors otti alkukesästä käyttöön uuden 3D Solutions -palvelun. Ratkaisun pilvipohjaisessa portaalissa kuka tahansa voi tilata 3D-tulosteen – täysin ilman pohjatietoja. Se on yhtä helppoa kuin tavallisessa verkkokaupassa asiointi. 

– Keräämme kaiken tiedon 3D-tulostuksesta saman katon alle. Olemme turvallinen kumppani, joka ottaa vastuun koko prosessista, joten asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä moneen eri toimijaan. Kaikenlaisia tuotteita voi tilata samasta paikasta – myös sellaisesta sertifioidusta materiaalista valmistettuja, jota käytetään laitteissa tai lääkintäteknisissä tuotteissa.

Turvallisuus on niin korkealla tasolla, ettei käyttäjän tarvitse koskaan olla huolissaan tietojensa puolesta.

– Kaikki portaalissa olevat tiedot salataan ulkopuolisilta. Siten varmistamme, että asiakkaat hallitsevat tietojaan täysin. Edes PostNord Strålforsin työntekijöillä ei ole pääsyä asiakkaan tietoihin, ellei asiakas pyydä meitä auttamaan projektissa.

”3D Solutions yhdistää digitaalisen ja fyysisen materiaalin. Digitaalisen ja automaattisen prosessin ansiosta yhä useampien yritysten on helpompi osallistua neljänteen teolliseen vallankumoukseen”, Tomas Lundström sanoo.

Kumouksellisia mahdollisuuksia

3D-tulostimien tekninen kapasiteetti luo aivan uusia mahdollisuuksia, joita ei voi toteuttaa perinteisellä ruiskuvalulla. Esimerkiksi 3D-tulostimella, joka PostNord Strålforsilla on Rosersbergin tiloissaan Tukholman pohjoispuolella, voidaan tulostaa kuudelle eri materiaalille. Niitä voidaan yhdistellä eri kokoonpanoissa aina ”pisaratasolle”, jossa vokselit ovat 3D-maailman vastine pikseleille. Järjestelmä mahdollistaa materiaalille kaikkiaan 360 000 erilaista fyysistä ominaisuutta. Esimerkiksi kovuus voidaan tulostaa liukuvasti siten, että esineen toinen pää on pehmeää kuin kumi ja toinen pää kovaa kuin kivi.

3D-tulostimilla voidaan tulostaa myös monimutkaisia muotoja, joita on vaikea tuottaa ruiskuvalulla, sekä täysin läpinäkyviä esineitä ja matta- tai kiiltopintoja. Lisäksi sillä voidaan tulostaa saman istunnon aikana tuotteita, joissa on liikkuvia osia – esimerkiksi kierrettäviä kansia tai liikkuvilla sangoilla varustettuja silmälaseja.

Lisäksi 3D-tulostaminen on paljon edullisempaa ja nopeampaa kuin ruiskuvalaminen. Ruiskumallin luominen on aikaa vievä prosessi, joka voi maksaa satoja tuhansia kruunuja. Se tekee pienten tulostusmäärien tuottamisen käytännössä mahdottomaksi – puhumattakaan yksittäisistä esineistä. 3D-tulostuksessa asia on toisin.

– 3D-tulostuksella malli voidaan tehdä uudestaan ja sitä voidaan kokeilla monta kertaa murto-osalla ruiskuvalun kustannuksista, Tomas Lundström kertoo.

Suuri määrä prototyyppejä

Kaikki 3D-tulostuksen tekniset ominaisuudet luovat yrityksille ja organisaatioille aivan uusia mahdollisuuksia. Tada Medical on yksi PostNord Strålforsin asiakkaista. Yritys kehittää suukappaletta, joka jäähdyttää syöpäpotilaiden suuonteloa solumyrkkyhoidon aikana. Se vähentää riskiä saada haavoja ja rakkuloita, jotka ovat tavallinen sivuvaikutus. 3D Solutions -ratkaisun avulla suukappaleesta on tulostettu useita eri versioita sen testaamiseksi, mikä muunnelma toimii parhaiten.

– Meille on kullanarvoista pystyä tuottamaan edullisia prototyyppejä. Tarvitsemme fyysisiä tuotteita testaamista varten ja hyvän palautteen saamiseksi esittelyissä. 3D-tulostus on nopeaa ja paljon edullisempaa kuin ruiskuvalu. Sellaista rajallisella budjetilla toimiva startup-yritys arvostaa, kertoo Tada Medicalin tekninen johtaja Rebecca Bejhed. 

PostNord Strålforsin asiakkaisiin kuuluu myös Glenair Nordic. Yritys tulostaa ratkaisun avulla asiakkaille rää-tälöityjä tuotteita, joita asiakkaat käyttävät myyntipalaverien tukena.

– 3D-tulosteet tukevat myyntiä, sillä niiden avulla voimme esitellä ajatuksiamme ja ideoitamme tietyn ongelman ratkaisemiseksi. Tuloste helpottaa huomattavasti visualisointia ja lopputuloksen hahmottamista. Viime kädessä se parantaa asiakkaan kanssa käytävää keskustelua ja helpottaa näin myyntiprosessia merkittävästi, selvittää Filip Sandberg, Glenair Nordicin Technical Sales Manager.

Vain mielikuvitus rajana

PostNord Strålfors on tulostanut myös luurangosta otettuja röntgenkuvia, joiden avulla lääkärit suunnittelevat toimenpiteitä. Jotkut tulostuttavat itsensä supersankariksi, jolla on oma logo rinnassa. 

– Nykyään vain mielikuvitus asettaa rajat sille, mihin 3D-teknologiaa voi käyttää, Tomas Lundström toteaa.

3D-tulostimia koko Pohjolaan

PostNord Strålfors suunnittelee sijoittavansa 3D-tulostimia kaikkialle Pohjoismaihin PostNord-konsernin olemassa oleviin tiloihin.

– Kun paikallinen valmistus on lähempänä kuluttajaa, voimme nopeuttaa toimituksia ja lyhentää kuljetusmatkoja, mikä säästää myös ympäristöä.

Samanaikaisesti yhtiö kehittää tilausjärjestelmää entistä tehokkaammaksi.

– Olemme ottamassa käyttöön koneoppimista, jonka avulla järjestelmä optimoi itse kaikki tilaukset ja tulostaa ne parhaiten tarkoitukseen soveltuvissa tiloissa. Sen toteutuminen on jo melkein ovella.

Newsletter-Bg_3-1_FI.jpg

Tilaamalla uutiskirjeemme

Saat vinkkejä. Miten luodaan kannattavia asiakassuhteita? Mitkä ovat viestinnän viimeisimmät trendit ja mitkä kanavat ovat tehokkaimpia? Tilaamalla uutiskirjeemme voit lukea asiakasviestinnän viimeisimmistä trendeistä kertovia kiinnostavia artikkeleita ja haastatteluja.

Tilaa uutiskirje