Digitaalisuus kaikille

Digitalisaatio antaa mahdollisuuksia parannuksiin, mutta se voi myös etäännyttää ihmisiä toisistaan. Sen 23-vuotias keksijä Perttu Pölönen haluaa muuttaa. 
– Meidän on huolehdittava siitä, että tekniikka auttaa kaikkia eikä vain harvoja. 

Digitalisering-för-alla.jpg

Perttu Pölönen. Kuva: Cata Portin

Perttu Pölösen elämä sisältää kaikki klassisen menestystarinan ainekset: teini-iässä tehdystä kumouksellisesta keksinnöstä arvostettuihin palkintoihin ja kutsuun Piilaaksoon. Nykyään hän matkustaa myös ympäri maailmaa ja puhuu tulevaisuudesta.

Tapasimme Perttu Pölösen Los Angelesissa valmistelemassa Sävelkello-inno­vaatiotaan Kiinan markkinoille. Kyseessä on pedagoginen työkalu, joka sisältää aivan uuden tavan opettaa asteikkoja ja sointuja. Hän sanoo saaneensa idean pyrkimyksestä yksinkertaisuuteen. 

15-vuotiaana musiikin teoriaa päntätessään hän vilkaisi kelloa ja oivalsi, että siinä oli 12 kohtaa kuten kromaattisessa asteikossakin. Sen pohjalta hän loi musiikin säveltämiseen työkalun, joka oli niin helppotajuinen, että lapsikin osaisi käyttää sitä. 

– Hion materiaalia, kunnes pääsen sen ytimeen. Siten siitä tulee parempi. Samaa voi soveltaa elinkeinoelämään, musiikkiin ja puheisiin, hän kertoo Skypen kautta. 

Intuitiivisesti hän uskoo, että yksinkertaisuuden ja luottamuksen välillä on yhteys. 

– Jos ideaa ei voi esittää yksinkertaisella tavalla, kannattaa yrittää uudelleen, kunnes löytyy parempi idea. Muutoin on vaikea luoda luottamusta. 

Hän itse kokeili idean myymistä ollessaan opiskelemassa Sibelius-Akatemiassa. 

Kutsu NASAan

Vuonna 2013 Perttu Pölönen lähetti ­Sävelkellon EU:n nuorten keksijöiden kilpailuun ja voitti. Siitä lähtien työkalu on ollut parhaiten myyvä sovellus kymmenessä maassa, ja Suomessa hänen nimensä on tunnettu. 

Menestys toi hänelle kutsun opiskelemaan NASAn tutkimuskeskukseen Piilaaksoon Googlen sponsoroimana. Siellä hänellä heräsi kiinnostus maailmanlaajuisiin haasteisiin. 

Keksijänä ja yrittäjänä hän haluaa osallistua maailman tietokuilujen vähentämiseen. Digitalisaatio luo rajan niiden välille, joilla on pääsy tekniikkaan ja joilla ei sitä ole. 

– Meidän on huolehdittava siitä, että tekniikka auttaa kaikkia eikä vain harvoja, Perttu Pölönen sanoo. 

Perttu mainitsee esimerkkinä matkapuhelimen, joka on nykyään levinnyt kaikkialle maailmaan ja helpottanut ja parantanut ihmisten elämää. 

– Samoin täytyy tapahtua digitalisaation kanssa, ennen kuin erkaannumme toisistamme liikaa. Haluan vaikuttaa siihen siten kuin osaan parhaiten ja olla hyödyksi. 

Useiden startup-yritysten takana

Perttu Pölönen on nyt mukana useissa startup-yrityksissä koulutusalalla, muun muassa voittoa tuottamattomassa organisaatiossa 360ed, joka auttaa opettajia kouluttautumaan kehitysmaissa. Uuden teknologian avulla he voivat tarkastella maailman eri paikkoja luokkahuoneesta käsin ja oppia uusia opetustapoja. Hän pyörittää organisaatiota yhdessä kollegansa Hla Hla Winin kanssa Burmassa. 

Elinkeinoelämän valitseminen politiikan sijasta on hänen mielestään tyypillistä nuorille ja innostuneille milleniaaleille.

– Lakien muuttaminen vie kauan verrattuna aurinkopaneelien tekemiseen niin houkuttaviksi, että kaikki haluavat niitä. Elinkeinoelämässä on muutospotentiaalia. Yrityksissä on potentiaalia reagoida ja sopeutua nopeammin. 

Perttu nimettiin vuoden tulokkaaksi Suomen puhepiireissä, ja hän on suosittu tulevaisuuden visionääri. Uusi tekniikka vastaa arkipäivän suuresta muutoksesta, mutta yritysten on myös ymmärrettävä, kuinka innovaatiot vaikuttavat ihmisiin tunnetasolla. Millaista työelämän kynnyksellä oleminen on nykyään?

– Aiemmin mentiin kouluun, tehtiin töitä, perustettiin perhe ja eläköidyttiin. Mutta nykyään koulutus ei anna mitään takeita työpaikan saamisesta. Olemme epävarmoja yhteiskuntamme tulevaisuudesta. 

Perttu on nykyään sitä mieltä, että ihmisten on opeteltava tuntemaan onnea, vaikka kaikki ei ole viitoitettu samalla tavalla kuin aiemmilla sukupolvilla. Ihmisten täytyy oppia elämään monella tasolla epävarmuuden kanssa ja silti luottamaan siihen, että kaikki järjestyy. 

– Paljon itsestäänselvyyksiä on määriteltävä uudelleen. Luulemme ymmärtävämme luottamusta, rakkautta ja viestintää, mutta meidän on ehkä muotoiltava niiden sisältö uudelleen vuonna 2018. 

– Luottamuksen rakentaminen on todennäköisesti arvokkainta, mitä ihminen voi tehdä, melkein kuin valuuttaa, Perttu Pölönen selvittää.

Jotta yritys pysyisi muutosten mukana, sen on kehitettävä disruptiivisia liiketoimintamalleja.

– Optimointi ja parantaminen eivät enää riitä, vaan muutoksen on tapahduttava nopeammin. Meidän on uudistuttava ja kyseenalaistettava nykyiset menetelmämme.

Pertun omalta kannalta poikkitieteellinen tausta on etu. Taiteesta hänelle on jäänyt tavaksi aina tarkkailla ympäröivää maailmaa ja panna merkille tapahtumat. Teknologiateollisuudesta hän on oppinut yrittäjyyttä. Se, että hänellä on nykyään useita ammatteja, on laajentanut hänen näkemystään yhteiskunnan muutoksista.

– Haluan laajentaa kokemuksiani ja herättää uusia ajatuksia. Kaikkia vastauksia minulla ei ole, mutta milleniaalina voin kuitenkin esittää jotain uutta ja puhua nuoren näkökulmasta.