Voitto joka kerta – Folkspel palkitsee tulisielut

Juniorijoukkueen valmentaja. Kuoronjohtaja. Urheiluseuran monitoimimies. Mikään Ruotsissa toimiva yhdistys ei pärjäisi ilman tulisielujaan. Kerran vuodessa heidät palkitaan tulisielujen omassa gaalassa.

Folkspel_875x580_PNS.png

Folkspelin projektipäällikkö Carina Olofsson ja markkinointijohtaja Henrik Lindroth ovat kaksi Eldsjälsgalan-tapahtuman järjestäjistä.

Viisi miljoonaa ihmistä eli yli puolet Ruotsin kansasta osallistuu ruotsalaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaan.

Yhdistysten taustavoimina toimivat toiminnanohjaajat inspiroivat muita ja antavat aikaansa vaatimatta mitään vastineeksi.

Antaa tunnustusta

Yhdistystoiminnan oma peliyhtiö Folkspel on 74 ruotsalaisten keskusjärjestön omistuksessa. Peliyhtiön tunnetuin tuote on Bingolotto ja uudempia tulokkaita ovat Sverigelotten ja Bingo online. Arpojen myynnin tuottama voitto menee suoraan yhdistystoiminnalle.

Kerran vuodessa Folkspel palkitsee järjestötoiminnan hiljaiset sankarit Eldsjälsgalan-gaalassa.

– Gaalassa voimme tuoda esille yhdistysten tulisieluja ja antaa heille heidän ansaitsemaansa tunnustusta. Yhdistystoiminta auttaa luomaan paremman yhteiskunnan meille kaikille, mutta se vaatii aikaa, innostusta ja rahaa. Me jaamme sen vuoksi toimintamme tuottaman voiton ruotsalaisille yhdistyksille ja järjestöille, kertoo Folkspelin markkinointipäällikkö Henrik Lindroth.

Yksi Folkspelin päätavoitteista on kuluttajien tietoisuuden lisääminen. Mitä arpoja sinä ostat ja miksi?

– Jos haluat ostaa arpoja, kannattaa valita sellaisia, jotka tukevat Ruotsin yhdistystoimintaa ilman omaa voitontavoittelua. Jos esimerkiksi ostat Bingolotto-arpoja suoraan joltakin yhdistykseltä, rahat tulevat sen yhdistyksen hyödyksi. Myös arpojen tilaajat voivat valita yhdistyksen, jota he haluavat tukea.

Tilaajille

Folkspel tekee tiivistä yhteistyötä PostNord Strålforsin kanssa, joka paketoi ja toimittaa Bingo- ja Sverigelott-arvat ja painaa kaiken markkinointimateriaalin. Ruotsalaisille tilaajille lähetetään joka kuukausi miltei 100 000 arpalähetystä ja laskua.

– Kehitämme viestintäratkaisujamme jatkuvasti. Sekä fyysiset että digitaaliset kanavat tulevat hyvään tarpeeseen, kun kohderyhmä on niin laaja kuin Folkspelillä. Arvat pitää lähettää kirjeitse, mutta laskut voidaan lähettää sähköisesti, kertoo PostNord Strålforsin Global Account Manager Hans Stenberg.

– Folkspel on meille erittäin tärkeä asiakas. Eldsjälsgalan-tilaisuus nostaa esille monia hyviä esimerkkitapauksia ja antaa tunnustusta kaikille kulisseissa työskenteleville. Se on tärkeä kunnianosoitus kaikille niille ihmisille, jotka epäitsekkäästi uhraavat aikaansa Ruotsin yhdistystoiminnan hyväksi.

Työ jatkuu koko vuoden

Vuoden tulisielun palkinto on jaettu tähän mennessä viidessä luokassa: toiminnanohjaaja, integraatio, terveys, toverihenki ja avoin. Tänä vuonna palkitaan myös kokonainen yhdistys yhteistyössä Ruotsin urheilujärjestöjen keskusliiton Riksidrottsförbundetin (RF) kanssa.

– On erittäin hauskaa, että voimme palkita tänä vuonna myös vuoden yhdistyksen. Palkinnon saa yhdistys, joka oman toimintansa ohella myös auttaa parantamaan koko yhteiskuntaa. Kyseessä voi olla terveys- tai kotouttamistyö tai jokin muu tärkeä panostus, Henrik Lindroth sanoo.

Kuka tahansa voi ehdottaa sopivia ehdokkaita mihin tahansa luokkaan. Ehdokkaiden ei tarvitse olla Folkspelin omistavien keskusjärjestöjen jäseniä. Esimerkiksi tämän vuoden toverihenki-luokan voittaja Anna Karlsson ei kuulu mihinkään niistä.

– Koska haluamme tapahtuman elävän koko vuoden ajan, nimeämme eri luokkien ehdokkaat eri aikoina ja valitsemme sen jälkeen neljä finalistia kustakin luokasta. Siten saamme enemmän huomiota, projektipäällikkö Carina Olofsson kertoo.

3 000 ehdokasta

Tulisielujen valintaan osallistuu paljon ihmisiä. Viime vuonna ehdokkaita nimettiin peräti 3 000. Äänestyksessä annettiin 30 000 ääntä ja sivustolla käytiin 1,5 miljoonaa kertaa. Suurten urheilulajien edustajat saivat eniten ääniä, mutta ehdokkaina oli myös paljon muita, kuten partiolaisia, kuoroja tai vaikkapa postimerkkien keräilijöitä.

Luokkiensa voittajat saavat 15 000 kruunun apurahan ja voivat lisäksi lahjoittaa 50 000 kruunua valitsemalleen hankkeelle tai yhdistykselle. Rahat tulevat Folkspelin tuottamasta voitosta. Carina Olofsson toivoo tulisielugaalan herättämän huomion johtavan siihen, että arpojen myynti kasvaa ja useammat innostuvat yhdistystoiminnasta.

– Vapaaehtoisvoimia tarvitaan lisää, kaikkien yhdistysten toimintaedellytykset ovat heikentyneet. Nostamalla esille hyviä johtajia voidaan lisätä arpojen myyntiä ja hankkia siten lisää rahaa yhdistyksille. Ehdokkaat saavat huomiota myös kotiseudullaan, mikä auttaa osaltaan kehittämään yhdistysten toimintaa. Monet tulisielut myös tutustuvat toisiinsa gaalassa, solmivat suhteita ja voivat siten auttaa toisiaan.

Folkspelin tavoitteena on myös solmia suhteita omien yhteistyökumppaneidensa ja ehdokkaiden välille.

– Eräs yhteistyökumppanimme on esimerkiksi erittäin kiinnostunut maahanmuuttajien kotouttamisesta. Katsomme parhaillaan, voisivatko he tehdä jotain yhdessä koripalloliiton kanssa. He voivat siten auttaa toisiaan eteenpäin ja samalla me autamme edistämään ruotsalaista yhdistystoimintaa entisestään.

Haluatko nimetä ehdokkaan tai lukea lisää?
Käy osoitteessa aretseldsjal.se