Chatbotit luovat uusia suhteita

Isossa-Britanniassa George Orwell arvostelee englannin kieltä ja Ranskassa Cati auttaa vastaamaan tv-aiheisiin kysymyksiin. Mitä yhteistä heillä on? He ovat virtuaaliassistentteja.

Chatbots_875x580_PNS.png

Kasvanut tuote- ja palvelutarjonta on saanut kuluttajat vaatimaan parempaa palvelua. Viestinnässä auttavat virtuaaliassistentit ja chatbotit tarjoavat yrityksille mahdollisuuden viestiä asiakkaidensa kanssa älykkäiden ohjelmien välityksellä. Tämä ei ole mikään uusi ilmiö. MIT Artificial Intelligence Lab esitteli jo 60-luvulla "Elizan", joka simuloi ihmisen ja koneen välistä viestintää.

Chatbotien toimintaa ohjataan esiohjelmoiduilla säännöillä. Chattailemalla botin kanssa käyttäjä voi kommunikoida yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Viestintä tapahtuu jo olemassa olevien keskustelufoorumeiden kautta eikä käyttäjän tarvitse ladata erillistä sovellusta. H&M on yksi monista trendiä testanneista yrityksistä. Yrityksen botti esittelee käyttäjille uusia tuotteita sekä tarjoaa vinkkejä ja muotimaailman uutisia.

Bottien avulla yritykset voivat parantaa ja laajentaa asiakaspalveluaan, jakaa uutisia ja antaa neuvoja. Chatbotit auttavat siten vahvistamaan ja kehittämään asiakassuhteita. Asiakkaat voivat myös maksaa laskujaan ja toimittaa muita asioita suoraan chatissa.

Monet yritykset ja organisaatiot käyttävät myös virtuaaliassistentteja, jotka vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin ja auttavat siten parantamaan yrityksen asiakaspalvelua. Tämä edellyttää, että käyttäjät käyvät yrityksen verkkosivuilla. Sivulle ilmestyy silloin ruutu, jossa kävijältä kysytään, tarvitseeko hän apua.

Mitsuku

Mitsuku kertoo olevansa Leedsistä kotoisin oleva 18-vuotias nainen. Oikeastaan se kuitenkin on chatbot.

Vuonna 2013 ja 2016 Mitsuku voitti Loebner Prize -kilpailun. Mitsuku pystyi parhaiten saamaan ihmiset siihen uskoon, että he chattailivat ihmisen eikä tietokoneohjelman kanssa.

Loebner Prize on saanut inspiraatiota Turing-testistä. Sen avulla selvitetään, pystyykö tietokone toimimaan niin inhimillisellä tavalla, että käyttäjät luulevat sitä ihmiseksi. Maailmankuulu brittiläinen matemaatikko Alan Turing kehitti testin vuonna 1950. Turing-testin läpäiseminen edellyttää, että vähintään 30 prosenttia luulee chattailleensa ihmisen eikä tietokoneohjelman kanssa.